Òpera Schiava e Regina

Amb motiu del Dia de la Música, presentem fragments de l'òpera Schiava e Regina de Lluïsa Casagemas. Malauradament, l'estrena de l'òpera es veié frustrada per l'atemptat anarquista produït amb bomba al Liceu el 7 de novembre de 1893, s'intentà programar de nou la temporada següent 1894-1895, però ja no va ser possible segurament per qüestions econòmiques. Si s’hagués pogut estrenar, hauria estat la primera òpera escrita per una dona al segle XIX estrenada a Europa en un teatre de primera línia.Entrada: 20€. Inclou una visita guiada musical.

Botó de compra d'entrades

Dia: dijous 21 de juny

Hora: 20.30h (prèvia visita guiada musical)
Preu: 20€ (online o a taquilles, inclou la visita guiada musical)

 

Lluïsa Casagemas i Coll va néixer a Barcelona el 14 de desembre de 1873. La seva família pertanyia a l’alta burgesia catalana. Lluïsa començà els seus estudis de música a casa, amb professors particulars com era costum en aquella època. Composà la seva primera obra, un Ave Maria, als 11 anys d’edat i als 15 entrà al Conservatori del Liceu on estudià harmonia amb Francesc de Paula Sánchez-Gavagnach, violí amb Agustí Torelló i cant amb la soprano italiana Giovaninna Bardelli. Als 17 anys inicià la composició de l’òpera Schiava e Regina que acabà el 1892 amb 18 anys. Lluïsa Casagemas dedicà aquesta obra a Lluïsa Bru, Marquesa de Comillas. La partitura que s'ha conservat és la versió original per a cant i piano regalada per la compositora al seu mestre Sánchez i Gavagnach.

L'obra va rebre grans elogis d'alguns dels compositors més destacats del moment al nostre país com Amadeu Vives, Isaac Albéniz i Lluïs Millet entre d'altres, i que van tenir ocasió d'escoltar-la en algunes de les moltes audicions que es van organitzar en salons de prestigi de Barcelona. Davant d'aquest èxit, l'òpera es programà per a la temporada 1893-1994. Així doncs, Schiava e Regina és la primera obra d’una dona que es programa en un gran teatre europeu d’òpera. Schiava e Regina fou enviada a principis del mateix any 1893 a Chicago amb motiu de la Exposició Universal que s’hi celebrà i va ser premiada amb Medalla i Diploma. Malauradament, l'estrena de l'òpera es veié frustrada per l'atemptat anarquista produït amb bomba al Liceu el 7 de novembre de 1893, s'intentà programar de nou la temporada següent 1894-1895, però ja no va ser possible segurament per qüestions econòmiques. Si s’hagués pogut estrenar, hauria estat la primera òpera escrita per una dona al segle XIX estrenada a Europa en un teatre de primera línia.

El catàleg compositiu de Lluïsa Casagemas és de més de 300 obres de les quals en conservem prop de 50. Escriu per a piano sol, veu i piano, música de cambra, música religiosa, un assaig d’òpera I Briganti i l’òpera en tres actes Schiava e Regina. Destaca en nombre la seva obra per a Cant i piano utilitzant en la lletra de les seves cançons, fins a quatre idiomes: català, castellà, italià i francès. Una gran part del material està encara per recuperar però les composicions conservades ens donen una aproximació molt real de la gran importància artística de la compositora. La seva obra fou publicada per editorials de prestigi com: Unión Musical Española, Ildefonso Alier, Juan Ayné, Heugel i Max Eschig.

Es casà amb Enrique de Sorarraín i tingué cinc fills dels quals només sobrevisqué la filla gran, però malgrat els esdeveniments de la seva vida Lluïsa Casagemas sempre ressorgeix amb la música, només així podem explicar la seva gran creació artística, tan en nombre com en qualitat. A partir dels anys trenta va a viure a Madrid a casa la seva filla i les notícies que en tenim són escasses. Exerceix de professora de música i fa algun concert com a pianista. Mor l’any 1942.