Enric Prat de la Riba, l'home de govern

Dilluns 22 de maig a l'espai de la cotxera. A càrrec del doctor en història contemporània Agustí Colomines.

  • Fotografia del retrat d'Enric Prat de la Riba. Diputació de Barcelona.

Enric Prat de la Riba va ser el constructor del catalanisme polític conservador del tombant del segle XIX al XX i, tanmateix, es va convertir, en paraules d’Eugeni d’Ors, en el “seny ordenador” de Catalunya. La decisió que va prendre la jove generació que havia participat en la redacció de les Bases de Manresa de 1892 d’abandonar el nacionalisme romàntic per abraçar el regionalisme nacionalista, va esdevenir transcendental per a la construcció d’una Catalunya moderna, d’acord amb els corrents positivistes del moment, que actués com a motor de la institucionalització del país mitjançant la constitució d’un autogovern fort. La fórmula que van triar, a diferència de les propostes federals de la centúria anterior, era l’autonomia, perquè d’aquesta manera es podia fer realitat la fórmula pratiana segons la qual Catalunya era la nació del catalans i Espanya l’Estat al qual pertanyien. El catalanisme va impulsar un programa nacionalitzador que va ser una història d’èxit almenys fins a la triple crisi de 1917, que inclogué la mort de Prat de la Riba l’1 d’agost d’aquell any.

AGUSTÍ COLOMINES és doctor en història contemporània i director acadèmica de la Càtedra Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats de la Universitat de Barcelona.

És l’investigador principal del GRENPoC (Grup de Recerca en Estudis Nacionals i Polítiques Culturals) i ha estat professor visitant de les universitats d’East Anglia (GB) i Boston (EUA). De 2004 a 2007 va dirigir Unescocat i del 2007 a 2013 va ser director de la Fundació Catalanista i Demòcrata. Des del febrer de 2016 dirigeix l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). Escriu regularment a la premsa digital o escrita: El Nacional, EconomiaDigital i El Punt Avui, i és copropietari de l’Editorial Afers, especialitzada en llibres d’història i d’assaig.