Josep Puig i Cadafalch. Arquitecte del modernisme

Las conferència tindrà lloc dilluns 29 de maig a les 19h a l'espai de la cotxera. A càrrec de la catedràtica del departament d'història de l'art de la Universitat de Barcelona Mireia Freixas. Activitat gratuïta. Cal fer la reserva prèvia trucant al telèfon 934725771 o bé a través del correu electrònic palauguell@diba.cat. Aforament limitat per motius de conservació i seguretat.

  • Les quatre columnes dissenyades per Josep Puig i Cadafalch.

Sota el títol que dóna nom a la conferència s’ha proclamat l’Any Josep Puig i Cadafalch per commemorar els 150 anys del seu naixement i els 100 de la presidència de la Mancomunitat de Catalunya. nascut a Mataró el 17 d’octubre de 1867 i mort a Barcelona el 23 de desembre de 1956, va ser un personatge polifacètic. Arquitecte de formació, però amb una forta base tècnica, va simultaniejar la seva tasca professional com arquitecte i urbanista amb un gran interès pels estudis arqueològics i de història de l’art. Molt jove es va iniciar en la militància catalanista i va ocupar diversos càrrecs fins assolir la Presidència de la Mancomunitat i va patir l’exili després de la Guerra Civil. Personatge molt debatut en el seu temps, mereix una profunda revisió historiogràfica analitzant-lo des de la pluralitat de la seva producció.

MIREIA FREIXA catedràtica del departament d’història de l'art de la Universitat de Barcelona

Directora del grup de recerca "GRACMON Grup de Recerca en Història de l’Art i Disseny Contemporani”. Membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Ha estat professora convidada a la Universitat Lumière Lyon II diverses vegades, i ha fet estades de recerca al Victoria & Albert Museum (curs 1993-1994) i al RIBA. Royal Institut of British Architects (curs 2003-2004) i al Art Institute de Chicago (2011). Les seves recerques s’han orientat cap els estudis del modernisme i el noucentisme català i sobre les fonts literàries de la història de l’art.