Alexandre de Riquer i Inglada

  • Alexandre de Riquer i Inglada

Alexandre de Riquer i Inglada (Calaf, 1856 - Palma de Mallorca, 1920). És un dels artistes més polifacètics del Modernisme: va ser poeta, pintor, il·lustrador, cartellista, gravador, decorador i col·leccionista.

Va formar-se a Besiers, Tolosa de Llenguadoc i Barcelona, on va assistir a l’Escola Llotja.

Com a cartellista va ser reconegut internacionalment i va ser el millor representant del cartell decoratiu simbolista de l’Art Nouveau a Catalunya. Va introduir l’art de l’ex-libris a Catalunya.

Va treballar sobretot a Barcelona, on va fundar un taller de mobles a finals del segle xix, i també a Terrassa, on va ser un dels impulsors del modernisme a la ciutat vallesana, juntament amb el seu amic i pintor Joaquim Vancells.

Tot i que va desplegar durant molts anys la tasca d’interiorista, s’han conservat molt poques obres seves de decoració. Va dissenyar mobles, interiors i botigues. Va col·laborar amb el moblista Francesc Vidal i també amb els arquitectes Lluís Domènech i Montaner i Camil Oliveras, per al qual va fer els salons de la casa Vilaró, a la Rambla, i el plafó amb la imatge de santa Isabel que Eusebi Güell va fer traslladar del Palau Fonollar al Palau Güell.

L’únic interior de Riquer que s’ha conservat íntegrament és l’anomenada Sala de l’Escriptori del Cercle del Liceu.

Amb els seus mobles, l’any 1892, Riquer va obtenir una medalla d’or a l’Exposició Universal de Chicago.

Peces de la col·lecció

  • Plafó sobre llar de foc ANTIC