Conferència Els vitralls anglesos del Palau Güell

A càrrec de la doctora en història de l’art Núria Gil i el vitraller Jordi Bonet i amb motiu del Dia Internacional del Modernisme. Dilluns 3 de juny a les 19h. Espai de la cotxera del Palau Güell. Activitat gratuïta. Cal reserva prèvia a palauguell@diba.cat o a 934.725.775  

  • Vitrall amb Hamlet representat que trobem a la planta de dormitoris. Ramon Manent/Diputació de Barcelona

Conferència ELS VITRALLS ANGLESOS DEL PALAU GÜELL

A càrrec de la doctora en història de l’art Núria Gil i el restaurador de vitralls Jordi Bonet i amb motiu del Dia Internacional del Modernisme

Dilluns 3 de juny a les 19h

Espai de la cotxera del Palau Güell

Activitat gratuïta amb reserva prèvia a: palauguell@diba.cat o bé al telèfon 934725775

 

Els vitralls anglesos del Palau Güell

La recent descoberta de l’autor d’alguns dels vitralls del Palau Güell ha estat el resultat d’una llarga recerca. Entre la rica decoració de l’edifici s’hi troba una col·lecció de vidrieres de diversos motius i estils que conformen una de les sèries més importants i singulars conservades en un edifici particular a Catalunya. Entre elles, sobresurt un conjunt de quatre amb una temàtica inusual; personatges de les obres del dramaturg i poeta William Shakespeare. Les figures de Hamlet i Macbeth decoren l’habitació d’Isabel Güell, filla gran d’Eusebi Güell, els caràcters del rei Lear i Bertram embelleixen l’avantsala de la planta noble. L’autor d’aquests vitralls és l’artista vitraller anglès Thomas William Camm, que tenia el taller a la població de Smethwick.

Aquest conjunt és l’únic d’origen anglès existent a Catalunya. En el període d’impàs del segle XIX al XX hi havia preferència per importar vidrieres franceses i alemanyes. La investigació històrica ha obert nous camins poc estudiats en el camp del vitrall català com les xarxes comercial internacionals, els proveïdors dels materials dels tallers catalans i la renovació de la tecnologia del vidre de finals del s. XIX. 

Els vitralls del Palau Güell permeten una nova mirada al bulliciós món de les arts decoratives catalanes del modernisme.

 

 

Núria Gil Farré, doctora en història de l’art

Membre del Corpus Vitrearum Medii Aevi de Catalunya (CVMA) i col·laboradora de GRACMON, Universitat de Barcelona. Està especialitzada en l’estudi dels vitralls catalans dels segles XIX i XX. És codirectora científica del registre i inventari del vitralls catalans (IEC, Generalitat de Catalunya).

Ha realitzat diverses catalogacions i estudis històrics com la del Fons Rigalt del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona. L’estudi historicoartístic i catalogació dels vitralls de la casa  Pascual i Pons o els la de la casa Muñoz Ramonet, dels vitralls de l’Escola Bruguera de Girona i dels vitralls del Palau Güell. També va ser membre de l’equip de treball especialitzat en vitralls per la redacció del Pla Director de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Ha impartit conferències i ha participat en diferents congressos i jornades nacionals i internacionals especialitzats en la recerca de la història, la conservació i restauració de vitralls així com també sobre el Modernisme. 

 

Jordi Bonet, restaurador de vitralls

Llicenciat en Química, especialitzat en conservació i restauració de vitralls. Treballa a l’empresa familiar J.M. Bonet fundada el 1923, encarregada de la conservació i restauració dels vitralls del Palau Güell.

Ha treballat en la conservació-restauració de vitralls a Santes Creus, a les Cases Pasqual i Pons, Batlló, Burés, al Palau de Justícia de Barcelona i al Museu d’Art de Cerdanyola.

Com a investigador independent ha publicat articles sobre la conservació dels vitralls cloisonné, sobre l'anàlisi i la conservació de l'esmalt modernista i sobre la monitorització de vitralls. És traductor del manual anglès Stained Glass Work de Christopher  Whall i és autor, juntament amb Núria Gil, de l’estudi English Glass Exported: Windows by Thomas William Camm at the Güell Palace, Barcelona per a la Revista Online Vidimus, número 121.