«Aleix Clapés, l’enigmàtic pintor de Güell i Gaudí»

Exposició temporal. Del 17 de desembre de 2020 al 30 de maig de 2021. #AleixClapés #PalauGüell

  • Autoretrat, ca. 1902. Museu Nacional de Catalunya

Aleix Clapés i Puig (Vilassar de Dalt, 1846 – Barcelona, 1920) va ser, durant molts anys, company inseparable de viatge i el pintor predilecte d’Eusebi Güell i d’Antoni Gaudí. Artista d’una potència expressiva extraordinària, fou també el pintor per excel·lència del Palau Güell, l’únic que intervingué en la decoració primigènia de l’edifici, tant a l’interior com a l’exterior.

Coincidint amb el centenari de la seva mort, el Palau Güell va inaugurar el passat de 17 de desembre de 2020 l’exposició «Aleix Clapés, l’enigmàtic pintor de Güell i Gaudí», una mostra antològica impulsada per la Diputació de Barcelona que han comissariat Josep Casamartina, historiador i crític d’art, i Carlos Alejandro Lupercio, doctor en Teoria i Història de l’Arquitectura.

L’exposició, que reuneix una part molt important de l'obra d'Aleix Clapés, està dividida en dos àmbits. El primer engloba l'avantsala, la sala de passos perduts i el saló central del Palau, que ja des d'un principi estaven decorats amb obres de l'artista. 

El segon àmbit, a les golfes, mostra algunes de les obres més rellevants d’aquest gran pintor del modernisme simbòlic, tan poc conegut com misteriós. S’hi poden veure des d’algunes de les seves pintures més celebrades fins a altres de completament inèdites, localitzades durant l’organització d’aquesta retrospectiva. La mostra també inclou mobiliari original dissenyat probablement en col·laboració amb Gaudí, i objectes personals cedits pels seus descendents.

La iniciativa compta amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya, la fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, els museus de Sitges, el Centre de Lectura de Reus, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, la Fundació Catalunya La Pedrera, Sant Pau Recinte Modernista, la família Real Clapés, Palau Antiguitats i diversos col·leccionistes particulars. 

 

L’exposició es pot visitar a l’espai de les golfes del Palau fins al 30 de maig de 2021.