«Aleix Clapés, l’enigmàtic pintor de Güell i Gaudí»

Exposició temporal. Del 17 de desembre de 2020 al 30 de maig de 2021. #AleixClapés #PalauGüell

  • Autoretrat, ca. 1902. Museu Nacional de Catalunya
  • Hèrcules a la recerca de les Hespèrides
  • Nenes jugant

Aleix Clapés i Puig (Vilassar de Dalt, 1846 – Barcelona, 1920) va ser, durant molts anys, company inseparable de viatge i el pintor predilecte d’Eusebi Güell i d’Antoni Gaudí. Artista d’una potència expressiva extraordinària, fou també el pintor per excel·lència del Palau Güell, l’únic que intervingué en la decoració primigènia de l’edifici, tant a l’interior com a l’exterior.

Coincidint amb el centenari de la seva mort, el Palau Güell va inaugurar el passat de 17 de desembre de 2020 l’exposició «Aleix Clapés, l’enigmàtic pintor de Güell i Gaudí», una mostra antològica impulsada per la Diputació de Barcelona que han comissariat Josep Casamartina, historiador i crític d’art, i Carlos Alejandro Lupercio, doctor en Teoria i Història de l’Arquitectura.

L’exposició, que reuneix una part molt important de l'obra d'Aleix Clapés, està dividida en dos àmbits. El primer engloba l'avantsala, la sala de passos perduts i el saló central del Palau, que ja des d'un principi estaven decorats amb obres de l'artista. 

El segon àmbit, a les golfes, mostra algunes de les obres més rellevants d’aquest gran pintor del modernisme simbòlic, tan poc conegut com misteriós. S’hi poden veure des d’algunes de les seves pintures més celebrades fins a altres de completament inèdites, localitzades durant l’organització d’aquesta retrospectiva. La mostra també inclou mobiliari original dissenyat probablement en col·laboració amb Gaudí, i objectes personals cedits pels seus descendents.

La iniciativa compta amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya, la fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, els museus de Sitges, el Centre de Lectura de Reus, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, la Fundació Catalunya La Pedrera, Sant Pau Recinte Modernista, la família Real Clapés, Palau Antiguitats i diversos col·leccionistes particulars. 

 

L’exposició es pot visitar a l’espai de les golfes del Palau fins al 30 de maig de 2021.

 

 

COMISSARIAT

JOSEP CASAMARTINA I PARASSOLS (Sabadell, 1956) és historiador i crític d’art, arquitectura i moda; escriptor i guionista, i comissari independent especialitzat en publicacions, exposicions i documentals d'arquitectura, art català, art espanyol i teixits i moda dels segles XX i XXI. Director i vicepresident de la Fundació Antoni de Montpalau i de la col·lecció homònima. Membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) i de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Premi ACCA 2011 a la millor iniciativa patrimonial per la col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau. Premi GAC 2016 a la crítica d’art. Premi ACCA 2017 de Recerca per l’exposició i el catàleg «Ismael Smith, la bellesa i els monstres» (MNAC). Crític d’art del diari El País del 1998 al 2017. Autor del Pla museològic del Palau Güell i del Projecte museogràfic del Museu d’Art de Cerdanyola.

 

 

 

 

 

 

 

 

CARLOS ALEJANDRO LUPERCIO CRUZ (Colima, Mèxic, 1967) és llicenciat en Disseny d'Interiors i Ambientació per la Universitat de Guadalajara i doctor en Teoria i Història de l'Arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya amb la tesi doctoral Aleix Clapés (1846-1920) y Manuel Sayrach (1886-1937) en los márgenes del modernismo. Becat pel Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología de Mèxic a la Facultat d’Arquitectura de la Universitat Autònoma de Nuevo León el 2015 per a una estada postdoctoral amb l’objectiu de desenvolupar el projecte acadèmic Interrelacions entre el Modernisme català i l'Eclecticisme del nord-est de Mèxic. Becat pel Fondo Nacional para la Cultura y las Artes el 2017 pel projecte d'investigació La Arquitectura Posrevolucionaria del Noreste de México (1917-1940). Professor investigador a la Facultat d’Arquitectura de la Universitat Autònoma de Nuevo León i coordinador de la Maestría en Diseño de Interiores y Ambientes Arquitectónicos de la mateixa facultat. Membre del Sistema Nacional de Investigadores de Mèxic.

 

 

 

 

 

NOTÍCIES SOBRE L’EXPOSICIÓ

Catorze 

Núvol 

La Vanguardia 

El País 

Betevé  

El Punt Avui 

Ara 

RTVE (min 15.20)

El Periódico 

El Temps de les Arts


CATÀLEG DE L’EXPOSICIÓ

Aleix Clapés, l'enigmàtic pintor de Güell i Gaudí, en preparació

Catàleg complementari: Hèrcules buscant les Hespèrides 

 

VÍDEOS DE L’EXPOSICIÓ

Vídeo de producció pròpia: Clapés al Palau Güell 

 

A l’espai audiovisual annex de l’exposició es poden veure dos audiovisuals: el programa Art endins, dedicat a la figura del pintor Aleix Clapés, dirigit per Josep Mulet i emès pel Canal 33, i el reportatge Les pintures murals de La Pedrera, realitzat per Ricard Terés i produït per la Fundació Catalunya La Pedrera.

Enllaç als dos vídeos:

https://www.ccma.cat/tv3/art-endins/aleix-clapes-al-palau-guell/fitxa/113942/

https://www.lapedrera.com/ca/blog/les-pintures-murals-de-la-pedrera

 

CONTINGUT RELACIONAT: Per a saber-ne més

La restauració del quadre d’Hèrcules:

Hèrcules retorna al Palau 

Hèrcules buscant les Hespèrides: La restauració  

Hèrcules buscant les Hespèrides d’Aleix Clapés torna a lluir al Palau Güell (Blog MNAC)

 

Tesi doctoral de Carlos Alejandro Lupercio

Aleix Clapés (1846-1920) y Manuel Sayrach (1886-1937): en los márgenes del modernismo 

 

MATERIAL COMPLEMENTARI

Consultar els fulls de sala en català

Consultar els fulls de sala en /castellano/english/français 

 

Dossier de premsa (17 de desembre de 2020)