Mostra joves artistes becats 2019 i 2020 per la Fundació Güell

Com cada any el Palau Güell acull l'obra dels Joves Artistes Becats per la Fundació Güell. Entre els mes de novembre fins gener podrem gaudir de l'obra i el talent dels becats de l'edició del 2019, que vam haver de posposar amb motiu de la Covid-19, i del 2020.

  • Guillem Tarragó, becat per la Fundació Güell en la modalitat d'estudis en el camp de l'art
  • Roger Morelló, becat per la Fundació Güell en la modalitat de música
  • Helena Vinent, becada per la Fundació Güell en la modalitat d'escultura
  • «Dispositius per a un escenari tolit» d’Helena Vinent es podrà veure del 29 d’octubre al 21 de novembre, a l'espai de la carbonera de la cavallerissa.
  • "Pincel Vudú" obra d'Aldo Urbano, becat en el camp visual. oli sobre tela, 180x150cm, 2021.
  • Mariona Camats, becada en música 2020.
  • Vera Renau, becada en estudis en el camp de l'art edició 2020.

La Fundació Güell i el Palau 

Les sinergies entre el Palau Güell i la Fundació Güell són el resultat del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona, titular de l’immoble, i aquesta fundació, creada l’any 1957 per Joan Antoni Güell i López, fill de l’empresari i mecenes Eusebi Güell i Bacigalupi. El conveni preveu la cessió dels espais del Palau Güell per difondre l’obra dels joves artistes becats per la Fundació Güell.

Edició 2020

Els joves becats són Vera Renau en la modalitat d'estudis en el camp de l'art, Aldo Urbano, en arts visuals i Maria Camats, en música. 

  • Becada en estudis en el camp de l'art

Vera Renau (Castelló, 1989)

Investigadora predoctoral i docent. Llicenciada en Història de l’Art (Universitat de València) i Màster en Estudis Avançats en Història de l’Art (Universitat de Barcelona), és doctoranda del programa Societat i Cultura: Història i Teoria de les Arts de la Universitat de Barcelona. És membre del Grup de Recerca en Història de l’Art i Disseny Contemporanis (GRACMON). Al llarg de la seva carrera acadèmica ha gaudit de beques i premis com l’ Estada Montcelimar-UB (New York University, 2021; Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, 2020), l’Ajut FI AGAUR per la contractació de personal investigador en formació (Universitat de Barcelona, 2017 – 2020), la Beca per al tractament de documentació, inventari i catalogació de fons de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya (Direcció General de Patrimoni Cultural – Servei de Suport Tècnic i Inventaris, 2017) o la Beca de suport al professorat de l’ AGAUR (Universitat de Barcelona, 2015). Ha col·laborat amb institucions com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Galleria d’Arte Moderna di Roma o l’ Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals.

Recerca

Al seu projecte de tesi doctoral, dirigit pel Dr. Vicenç Furió i la Dra. Núria Peist (Universitat de Barcelona), estudia l’accés al reconeixement d’artistes plàstics de la modernitat catalana actius entre 1888 i 1939, des d’un punt de vista sociològic. Analitza els vincles entre les pràctiques artístiques i els agents intermediaris que contribueixen a la seva producció, mediació i difusió. Els seus interessos acadèmics es centren en la història de l’art modern i contemporani, la sociologia de les arts i de la cultura i els estudis sobre disseny. El seu treball de recerca per Beca Maria Jesús de Sola en Estudis en el Camp de l’Art de la Fundació Güell (2020) es titula ‘El paper de les dones al sistema artístic de la modernitat a Barcelona (1888 – 1939): trajectòria professional, mediació i estratègies de notorietat’. L’ objectiu principal d’aquest és estudiar les relacions entre les arts i els feminismes i la lògica cultural establerta a finals del segle XIX i principis del XX. Es qüestiona quin rol van jugar les dones artistes en el camp de les arts plàstiques català de la modernitat i quines transformacions va comportar quant a condicions d’accés i professionalització de les dones en el món de l’art. De la mateixa manera, com va influir la categoria de gènere en el desenvolupament de la trajectòria artística.

  • Becada en música

Mariona Camats

Va començar a tocar el violoncel sota el mestratge d’Anna Mora i de Lluís Claret. Posteriorment,va estudiar al Leopold Mozart Zentrum de la Universitat d’Augsburg amb el professor JuliusBerger. Del 2019 al 2021, va ser artista resident a la Queen Elisabeth Music Chapel, sota elmestratge de Gary Hoffman.El 2016 va obtenir la Beca Internacional Pau Casals de la Fundació Pau Casals, per a ampliaciód’estudis i consolidació de la formació musical. Més tard, el 2020, va rebre una Beca d’Estudis enel camp de la música de la mà de la Fundació Güell. Ha obtingut diversos premis, com el ConcursJoves Intèrprets Ciutat de Sant Cugat del Vallès, Concurs Cordes de Barcelona, el Grand Prix enla Flame Competition de París, el Vic Cello Festival i el Johann Andreas Stein-Wettbewerb.Ha actuat a Espanya, França, Alemanya, Holanda, Àustria, Suïssa, Bèlgica i la Xina. Com asolista, ha actuat amb la Jove Orquestra Simfònica del Vallès i Gilles Apap, la JONC Filharmonia i Manel Valdivieso, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae i Tomàs Grau i Joel Bardolet, la Bruckner Akademie Orchester i Jordi Mora, i amb l’Orquestra de Cambra de Granollers i Guy vanWaas. Ha participat a diferents masterclasses i ha actuat en diversos festivals com: TheInternational Holland Music Sessions, Kronberg Academy Masterclasses, MozarteumInternationale Sommerakademie a Salzburg, el Festival Pau Casals de Prada, el SupercelloFestival a Pequín, el Festival Emergents de l’Auditori de Barcelona i El Primer Palau 2020 -en elqual va rebre el Premi de la Crítica-, entre d’altres. Fins al 2018 va tocar un violoncel fet per MarcLaberte (1921) que va pertànyer a Pau Casals. Actualment, toca un violoncel de David Bagué(2019).

  • Becat en arts visuals 

Aldo Urbano Pérez (1991) 

Ha mostrat el seu treball individualment a espais com Bombon Projects (Barcelona, 2020), EtHall (Barcelona, 2018) o la Galeria Balaguer (Barcelona, 2016), i ha col·laborat en duo en exposicions com “Tallers Compartits” (Fundació Miró, 2021), el programa Composicions del Barcelona Gallery Weekend o “Assumpte: una forta intuïció” (MNAC, 2018). Ha exposat a fires com ARCO (Madrid) o NADA (Miami). Va rebre el premi GAC al artista emergent 2018 i la beca d’edició de la Sala d’Art Jove, amb la qual va publicar el còmic “Un bosque cuyo incendio se ha extinguido”. Actualment es resident a Hangar (Barcelona). 


Obra


El projecte becat per la Fundació Güell consisteix en la creació d'un còmic en el que es tracten temes referents a la història de l'art des d'una perspectiva ficcional i poètica, combinant la pràctica de la pintura i l'escriptura per donar lloc a una narració en la que diversos mons es troben i entren en conflicte. Fins al 24 de gener del 2022 es pot veure a l'espai de la carbonera tres obres pictòriques del seu antic treball "Historias del arte". 
 

Edició 2019
El jove artista becat en la modalitat de música ha estat Roger Morelló, en la modalitat d'estudis en el camp de l'art, Guillem Tarragó i en el cap de l'escultura, Helena Vinent.

 
El Palau Güell ha cedit l’espai de la carbonera per exposar la instal·lació audiovisual  «Dispositius per a un escenari tolit», d’Helena Vinent que es va poder veure fins al 21 de novembre, a l'espai de la carbonera de la cavallerissa. 
La promoció de nous talents posa de manifest la voluntat de la Fundació Güell de continuar la tasca de mecenatge que va impulsar Eusebi Güell, i la Direcció del Palau Güell s’hi adhereix oferint l’espai de la carbonera a la cavallerissa, un lloc que al seu moment va ser innovador com ho són ara les noves creacions que s’exposen i que, per tant, el converteixen en l’espai idoni.

  • Helena Vinent, becada en la modalitat d'escultura per la Fundació Güell

Ha sigut artista resident a Fabra i Coats sota la beca per a Artistes Visuals SAC-FiC, artista resident de llarga durada a Hangar i actualment està realitzant una residència a L'Escocesa. Ha exposat la seva obra en diferents espais com La Casa Encendida (Madrid), Mécènes du Sud (Montpellier), la galeria Fran Reus (Palma), la galeria Joey Ramone (Rotterdam) l’Arts Santa Mònica i el LOOP Festival (Barcelona). Ha guanyat diversos premis i beques: el premi de creació de Sala d’Art Jove, la beca Guasch Coranty, la beca de producció d'Hangar, la beca de producció de Baumannlab, la beca de Creació i Museus de l’ICUB, la beca de Creació de La Nit dels Museus, el premi Generaciones de la Fundación Montemadrid, la beca per a la Recerca i la Innovació en l'àmbit de les Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya i la beca Premis Barcelona 2020. La seva obra està en col·leccions com la Fundación Montemadrid, la Fundació Guasch Coranty i el MACBA. 

“Dispositius per a un escenari tolit”
Projecte que reflexiona entorn la construcció indentitària del cos assignat com a discapacitat, abordant la idea de la construcció humana i poshumana des del posicionament de l'artista com a persona sorda i la seva dependència d'instruments no biològics per a la comunicació oral, com les pròtesis auditives i els subtítols. La proposta, que es formalitza a través del vídeo i l’escultura, s'idea a partir de l'apropiació de subtítols de pel·lícules de ciència-ficció de diferents èpoques. Els subtítols decontextualitzats, la seva tergiversació i la creació de nous subtítols permeten a l'artista generar un relat travessat per la teoria crip-queer. Des de la reflexió crítica Vinent especula sobre altres realitats, cossos i imaginaris que permeten desviar l'atenció sobre les normes corporals i funcionals imperants, indagant en el concepte de protèsis i la interdependència entre organisme i tecnologia. S’experimenta amb la idea del que és o no és humà i les conseqüències polítiques i materials d'aquesta concepció, partint de la premissa que en una societat capacitista com la que vivim el cos assignat com a discapacitat no es llegeix com un cos humà complet.
La música de la peça és de Carles Esteban, amb el seu projecte Astroonom.

  • Guillem Tarragó Valverde (Terrassa, 1985), becat en la modalitat d'estudis d'art per la Fundació Güell

Periodista i historiador de l’art.Ha treballat en diversos mitjans de comunicació i es va doctorar amb una tesi dirigida per Mireia Freixa i Gonçal Mayos en la qual analitzava la relació entre la teoria i la historiografia de l’art en el segle dinou a Catalunya. Ha escrit dos llibres editats per Publicacions de l’Abadia de Montserrat: una monografia sobre el teòric i historiador de l’art Josep de Manjarrés i una síntesi de la seva tesi doctoral. L’any 2019 va guanyar la Beca Maria Jesús de Sola sobre estudis en el camp de l’art, atorgada per la Fundació Güell, amb un projecte que pretén ser una continuació de la seva línia de recerca. Aquest projecte es centra en els canvis metodològics que va experimentar la historiografia artística a principis del segle XX.

  • Roger Morelló Ros (Reus, 1993), becat en la modalitat de música (interpretació) per la Fundació Güell

Aclamat per la seva “expressivitat, domini de les dinàmiques ... i molt de caràcter”. Actua regularment en nombrosos països i en importants sales com el Palau de la Música Catalana, la Filharmònica de Berlín, l’Auditori Pau Casals o la Casa Milà d’on n’ha sigut Artista Resident 18/19. Roger ha obtingut 18 premis en concursos nacionals i internacionals, ha estat convidat en molts festivals (Verbier Festival, Rheinhessen Musikfestival, Euregio Musikfestival, MozArte Festival...), i ha tocat amb renombrats artistes com Damian Martínez, Maria Kliegel, reconeguts professors de les universitats de música de Berlin, Viena, Weimar i amb membres del Michelangelo String Quartet i Artemis Quartett. Estudia amb David Blay a Vila-seca, amb Damian Martínez a Musikene, i després es trasllada a Alemanya per estudiar un Master i un Diploma de Solista amb Maria Kliegel a la Universitat de Música de Colònia, finalitzant amb matrícula d’honor i recolzat per la Deutschslandstipendium i la Beca Güell. Roger és Membre d’Honor de Une Clé de Sol pour une Étoile, una organització que treballa en pro de nens desafavorits mitjançant la música, i també és membre de la Fundació Yehudi Menuhin, que inclou dur a terme concerts socials. Ha estat guanyador de nombroses beques com ara la Deutschlandstipendium, Fundació Humboldt, Musikrat, NewYorkWomanComposersAssociation, entre d’altres. És Director Artístic del Elissimo-Festival (Màlaga) i del Project Music, una associació que organitza concerts per Irlanda & Espanya. A més, és retransmès sovint per Catalunya Música, per a la Ràdio Nacional d’Espanya i per a la BBC.

www.rogermorelloros.com