Mostra joves artistes becats 2019 per la Fundació Güell

Com cada any el Palau Güell acull l'obra dels Joves Artistes Becats per la Fundació Güell. Del 29 d’octubre al 21 de novembre, a la carbonera de la cavallerissa del Palau Güell, es podrà veure la instal·lació auidovisual «Dispositius per a un escenari tolit», d’Helena Vinent, artista becada per la Fundació Güell en la modalitat d’arts visuals l’any 2019. L'obra reflexiona entorn la construcció identitària del cos. Els altres becats són Guillem Tarragó en la modalitat d'estudis en el camp de l'art i Roger Morelló en la modalitat de música (interpretació). 

  • Guillem Tarragó, becat per la Fundació Güell en la modalitat d'estudis en el camp de l'art
  • Roger Morelló, becat per la Fundació Güell en la modalitat de música
  • Helena Vinent, becada per la Fundació Güell en la modalitat d'escultura
  • «Dispositius per a un escenari tolit» d’Helena Vinent es podrà veure del 29 d’octubre al 21 de novembre, a l'espai de la carbonera de la cavallerissa.

La Fundació Güell i el Palau 

Les sinergies entre el Palau Güell i la Fundació Güell són el resultat del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona, titular de l’immoble, i aquesta fundació, creada l’any 1957 per Joan Antoni Güell i López, fill de l’empresari i mecenes Eusebi Güell i Bacigalupi. El conveni preveu la cessió dels espais del Palau Güell per difondre l’obra dels joves artistes becats per la Fundació Güell.
En aquesta edició, el jove artista becat en la modalitat de música ha estat Roger Morelló, en la modalitat d'estudis en el camp de l'art, Guillem Tarragó i en el cap de l'escultura, Helena Vinent.
El Palau Güell ha cedit l’espai de la carbonera per exposar la instal·lació audiovisual  «Dispositius per a un escenari tolit», d’Helena Vinent que es podrà veure del 29 d’octubre al 21 de novembre, a l'espai de la carbonera de la cavallerissa. 
La promoció de nous talents posa de manifest la voluntat de la Fundació Güell de continuar la tasca de mecenatge que va impulsar Eusebi Güell, i la Direcció del Palau Güell s’hi adhereix oferint l’espai de la carbonera a la cavallerissa, un lloc que al seu moment va ser innovador com ho són ara les noves creacions que s’exposen i que, per tant, el converteixen en l’espai idoni.

  • Helena Vinent, becada en la modalitat d'escultura per la Fundació Güell

Ha sigut artista resident a Fabra i Coats sota la beca per a Artistes Visuals SAC-FiC, artista resident de llarga durada a Hangar i actualment està realitzant una residència a L'Escocesa. Ha exposat la seva obra en diferents espais com La Casa Encendida (Madrid), Mécènes du Sud (Montpellier), la galeria Fran Reus (Palma), la galeria Joey Ramone (Rotterdam) l’Arts Santa Mònica i el LOOP Festival (Barcelona). Ha guanyat diversos premis i beques: el premi de creació de Sala d’Art Jove, la beca Guasch Coranty, la beca de producció d'Hangar, la beca de producció de Baumannlab, la beca de Creació i Museus de l’ICUB, la beca de Creació de La Nit dels Museus, el premi Generaciones de la Fundación Montemadrid, la beca per a la Recerca i la Innovació en l'àmbit de les Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya i la beca Premis Barcelona 2020. La seva obra està en col·leccions com la Fundación Montemadrid, la Fundació Guasch Coranty i el MACBA. 

“Dispositius per a un escenari tolit”
Projecte que reflexiona entorn la construcció indentitària del cos assignat com a discapacitat, abordant la idea de la construcció humana i poshumana des del posicionament de l'artista com a persona sorda i la seva dependència d'instruments no biològics per a la comunicació oral, com les pròtesis auditives i els subtítols. La proposta, que es formalitza a través del vídeo i l’escultura, s'idea a partir de l'apropiació de subtítols de pel·lícules de ciència-ficció de diferents èpoques. Els subtítols decontextualitzats, la seva tergiversació i la creació de nous subtítols permeten a l'artista generar un relat travessat per la teoria crip-queer. Des de la reflexió crítica Vinent especula sobre altres realitats, cossos i imaginaris que permeten desviar l'atenció sobre les normes corporals i funcionals imperants, indagant en el concepte de protèsis i la interdependència entre organisme i tecnologia. S’experimenta amb la idea del que és o no és humà i les conseqüències polítiques i materials d'aquesta concepció, partint de la premissa que en una societat capacitista com la que vivim el cos assignat com a discapacitat no es llegeix com un cos humà complet.
La música de la peça és de Carles Esteban, amb el seu projecte Astroonom.

  • Guillem Tarragó Valverde (Terrassa, 1985), becat en la modalitat d'estudis d'art per la Fundació Güell

Periodista i historiador de l’art.Ha treballat en diversos mitjans de comunicació i es va doctorar amb una tesi dirigida per Mireia Freixa i Gonçal Mayos en la qual analitzava la relació entre la teoria i la historiografia de l’art en el segle dinou a Catalunya. Ha escrit dos llibres editats per Publicacions de l’Abadia de Montserrat: una monografia sobre el teòric i historiador de l’art Josep de Manjarrés i una síntesi de la seva tesi doctoral. L’any 2019 va guanyar la Beca Maria Jesús de Sola sobre estudis en el camp de l’art, atorgada per la Fundació Güell, amb un projecte que pretén ser una continuació de la seva línia de recerca. Aquest projecte es centra en els canvis metodològics que va experimentar la historiografia artística a principis del segle XX.

  • Roger Morelló Ros (Reus, 1993), becat en la modalitat de música (interpretació) per la Fundació Güell

Aclamat per la seva “expressivitat, domini de les dinàmiques ... i molt de caràcter”. Actua regularment en nombrosos països i en importants sales com el Palau de la Música Catalana, la Filharmònica de Berlín, l’Auditori Pau Casals o la Casa Milà d’on n’ha sigut Artista Resident 18/19. Roger ha obtingut 18 premis en concursos nacionals i internacionals, ha estat convidat en molts festivals (Verbier Festival, Rheinhessen Musikfestival, Euregio Musikfestival, MozArte Festival...), i ha tocat amb renombrats artistes com Damian Martínez, Maria Kliegel, reconeguts professors de les universitats de música de Berlin, Viena, Weimar i amb membres del Michelangelo String Quartet i Artemis Quartett. Estudia amb David Blay a Vila-seca, amb Damian Martínez a Musikene, i després es trasllada a Alemanya per estudiar un Master i un Diploma de Solista amb Maria Kliegel a la Universitat de Música de Colònia, finalitzant amb matrícula d’honor i recolzat per la Deutschslandstipendium i la Beca Güell. Roger és Membre d’Honor de Une Clé de Sol pour une Étoile, una organització que treballa en pro de nens desafavorits mitjançant la música, i també és membre de la Fundació Yehudi Menuhin, que inclou dur a terme concerts socials. Ha estat guanyador de nombroses beques com ara la Deutschlandstipendium, Fundació Humboldt, Musikrat, NewYorkWomanComposersAssociation, entre d’altres. És Director Artístic del Elissimo-Festival (Màlaga) i del Project Music, una associació que organitza concerts per Irlanda & Espanya. A més, és retransmès sovint per Catalunya Música, per a la Ràdio Nacional d’Espanya i per a la BBC.

www.rogermorelloros.com