Francesc Berenguer Mestres

  • Francesc Berenguer i Mestres

Francesc Berenguer i Mestres (Reus, 1866 - Barcelona, 1914). Arquitecte sense títol i dissenyador. Va treballar durant un temps amb l’arquitecte August Font i Carreras i, quan tenia 21 anys, va abandonar els estudis d’arquitectura per treballar com a ajudant de Gaudí. Quan li va sobrevenir la mort, encara jove, Gaudí va dir que «havia perdut la seva mà dreta». Berenguer també va ser ajudant de Miquel Pascual i Tintorer, arquitecte municipal de Gràcia, que li va signar la majoria d’obres, atès que ell no ho podia fer perquè no estava llicenciat.

De les obres fetes com a ajudant de Gaudí, destaquen el temple de la Sagrada Família i l’església de la Colònia Güell, a més del Palau Güell.

Per a la família Güell projectà les bodegues del Garraf i els edificis més representatius de la Colònia de Santa Coloma de Cervelló (l’escola i la casa del mestre, l’edifici de la cooperativa i ca l’Ordal, aquest darrer en col·laboració amb Joan Rubió i Bellver). També va projectar l’habitatge de Gaudí (avui casa museu) al Parc Güell.

Per a la construcció del Palau Güell, Gaudí va comptar amb la col·laboració de Francesc Berenguer. Segons Cèsar Martinell, Berenguer va ser qui va dibuixar, sota la direcció de Gaudí, els nombrosos projectes —fins a 25— que es van fer de la façana del Palau Güell.

Localització