Gaspar Homar i Mesquida

Gaspar Homar i Mezquida (Bunyola, Mallorca, 1870 - Barcelona, 1953). Comparteix amb Busquets el lloc més destacat entre els moblistes i decoradors del Modernisme.

Homar va estudiar a l’Escola Llotja i va entrar a treballar a la secció d’ebenisteria dels Tallers Artístics de Francesc Vidal, on també treballava el seu pare. El 1893, pare i fill es van establir pel seu compte a la rambla de Catalunya, i poc després Homar va obrir un establiment propi al carrer de la Canuda, a Ciutat Vella.

Els seus tallers de decoració es dedicaven a fer mobles, fusteria, mosaics, tapisseries i catifes i llums.

Va obtenir reconeixement internacional en les exposicions on va participar entre els anys 1907 i 1911, a Londres, Venècia, París i Buenos Aires, coincidint amb el moment culminant de la seva producció.

Homar es va distingir per un estil refinat i simple, molt influït pel japonisme i també pels corrents anglesos i vienesos més innovadors, sobretot a partir del 1900. Un dels trets principals de la seva obra són la utilització de marqueteries amb figures femenines i decoracions florals geometritzants.

Va col·laborar sovint amb l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner moblant molts dels seus interiors, com ara la casa Thomas, el Col·legi d’Advocats quan va ser instal·lat a la casa de l’Ardiaca, al Barri Gòtic, i la casa Lleó Morera, a Barcelona, o l’Institut Pere Mata i la casa Navàs, a Reus. També va col·laborar amb Josep Puig i Cadafalch a les cases Amatller i Trinxet, ambdues a Barcelona.

Peces de la col·lecció

  • Secreter