La burgesia industrial

Després dels canvis propulsats per la revolució industrial del 1830, a finals del segle XIX i principis del segle XX es produeix un nou impuls industrialitzador acompanyat d’una important diversificació industrial (la indústria tèxtil continua essent el sector hegemònic, però es desenvolupen nous sectors, com ara la metal·lúrgia i les finances).

  • Tres dones i un home de la burgesia passejant per l'hipodrom
  • Vista del Gran Teatre del Liceu

És una etapa de creixement, dinamisme i progrés en què es posa de manifest la vitalitat de l’economia catalana i de la seva burgesia, que es diferenciava de la resta de l’Estat espanyol.

Els fabricants catalans pressionen a favor de mesures econòmiques proteccionistes per defensar la indústria nacional de la competència dels productes anglesos i europeus, però són marginats per la política de l’Estat, que afavoreix el lliure canvi.

El segle XIX marca també l’origen de la classe obrera industrial i la seva expansió. Els moviments obrers lluiten per millorar les dures condicions de vida de la població obrera al llarg tot aquest segle. A finals de segle s’inicia una etapa de conflictivitat i d’accions dels moviments socials.

Emissió del Programa Mil·lenium titulat “D’urbanistes i burgesos” dedicat al projecte de l’Eixample d’Ildelfons Cerdà i a la burgesia de finals del s XIX.