XII Cicle de conferències: el treball dels artesans i artistes al Palau Güell

L’edifici del Palau Güell va ser possible gràcies al fet que l’empresari Eusebi Güell va confiar en un jove i desconegut arquitecte, Antoni Gaudí. Cal reconèixer, també, que aquesta obra de valor universal i excepcional no hauria estat possible sense la col·laboració dels millors artesans i artistes del moment en els àmbits de la pintura, la vitralleria, l’ebenisteria i la ceràmica, entre d’altres. El cicle el podreu seguir a través del nostre canal de Youtube. 

  • La façana del Palau Güell
  • Detall d'una de les xemeneies del terrat
  • Els vitralls de l'escala d'honor
  • El banc que es troba a la cotxera
  • El saló central.

Programació:

  • 6 de maig a les 19 h: «La pintura mural al Palau Güell», a càrrec de l’historiador i crític d’art Josep Casamartina i el doctor en Teoria i Història de l’Arquitectura Carlos Alejandro Lupercio. Els dos ponents són els comissaris de l’exposició antològica que la Diputació de Barcelona ha dedicat al pintor modernista i que es pot veure a l’espai de golfes fins a finals de maig. Lupercio és un especialista en Clapés, va dedicar-li la tesi doctoral Aleix Clapés (1846-1920) y Manuel Sayrach (1886-1937) en los márgenes del modernismo i ha dut a terme un estudi sobre el pintor, encarregat per la Direcció del Palau Güell. Josep Casamartina i Parassols, de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, és autor del Pla museològic del Plau Güell. 

Enllaç

  • 13 de maig a les 19 h: «Els mobles i la fusteria del Palau Güell», a càrrec de la doctora en Història de l’Art Mónica Piera. Piera és l’autora de la investigació de la col·lecció de mobiliari del Palau. És una referent internacional en moble, ha format part del Comitè d’experts de TEFAF (The European Fine Art Fair) i des del 2004 és la presidenta de l’Associació per a l’Estudi del Moble. 

Enllaç

  • 20 de maig a les 19 h:   «Els vitralls del Palau Güell», a càrrec de la doctora en Història de l’Art Núria Gil i l’expert en restauració de vitralls històrics i químic Jordi Bonet. Bonet i Gil són les dues persones que més han investigat els vitralls de l’edifici. De fet, la Direcció del Palau Güell els va encarregar l’estudi sobre la procedència dels vitralls de la sala de visites i de l’habitació-estudi d’Isabel Güell. Entre l’extens currículum dels dos ponents cal destacar que Núria Gil és membre del Corpus Vitrearum Medii Aevi de Catalunya (CVMA) i l’estudi J.M.Bonet vitralls és l’encarregat de la producció de les vidrieres abstractes de la Sagrada Família.

Enllaç

  • 27 de maig a les 19 h: «El Palau Güell i l'origen dels materials en el trencadís de Gaudí», a càrrec de la doctora en Història de l’Art Marta Saliné

Recentment Saliné ha elaborat un estudi (també encarregat per la Direcció del Palau Güell) sobre la ceràmica que trobem en l’edifici. Juntament amb Mireia Freixa és autora de llibre Gaudí i el trencadís modernista (2018) i l'exposició itinerant Gaudí & Trencadís (2020) produïda al Museu Nacional de Ceràmica de València i amb el patrocini de World Monuments Fund.

Enllaç