L'Hèrcules retorna al Palau

La pintura 'Hèrcules buscant les Hespèrides', d'Aleix Clapés, retorna al Palau Güell, el seu emplaçament original. La iniciativa és el resultat del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Museu Nacional (MNAC)

La pintura 'Hèrcules buscant les Hespèrides' d'Aleix Clapés (1846-1920) retorna a l'avantsala del Palau Güell, el seu emplaçament original. L'obra, propietat del Museu Nacional (MNAC), va ser una donació que va fer la filla d'Eusebi Güell, Maria Lluïsa, el 1928.

L'obra, de grans dimensions (428x352 cm), s'ha restaurat pel MNAC amb una intervenció que ha consistit en: una primer part, que s'ha realitzar al MNAC. I, en una segona fase: la reintegració de la capa pictòrica, que ha tingut lloc al Palau Güell.

Durant la visita, els usuaris poden contemplar  "Hèrcules buscant les Hespèrides". L'obra està inspirada en L'Atlàntida de Jacint Verdaguer. Clapés, un dels precursors del simbolisme local que s'inscriu en la historiografia del Modernisme català, també va dirigir la decoració pictòrica d'una altra de les obres mestres de l'arquitecte, la Pedrera o casa Milà. De la mà de Gaudí, Clapés va ser l'escollit per realitzar la decoració pictòrica del Palau Güell que inclou, a més de la pintura que ara s'exposarà, un conjunt de pintures a l'oli situades al saló central de l'edifici, alguns plafons de diverses portes de la planta noble i una pintura mural que estava situada a la façana lateral exterior del Palau Güell, que no s'ha conservat i que era molt similar a l'obra restaurada.

El retorn d'aquesta obra al seu emplaçament original al Palau Güell, edifici inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial per la UNESCO pel seu valor universal excepcional, és el resultat del treball que realitza el Museu Nacional per posar en valor el fons patrimonial que conserva i per col·laborar amb altres institucions. Aquest retorn de l'obra de Clapés al seu emplaçament original contribueix també a la recuperació de la figura de l'artista, un dels noms més singulars del modernisme català, les obres del qual es poden veure a la nova presentació de la col·lecció d'art modern del museu.