Parada 1. El terrat i el seu bosc de xemeneies.

Al Palau Güell hi ha un total de 20 xemeneies, que corresponen a les quinze llars de foc, a conductes de ventilació i a les sortides de fum de les cuines. Totes les xemeneies tenen formes evocadores i demostren la fantasia i la capacitat d’imaginació de Gaudí.

  • El terrat, un espai màgic i suggeridor.
  • Les xemeneies, veritables escultures.
  • Les varietats de formes, de policromia, de materials són presents en aquest terrat fantàstic.
  • Perspectiva general del terrat.
  • El terrat del Palau Güell.
  • Trencadís de les xemeneies del Palau Güell.
  • Trencadís de les xemeneies del Palau Güell.
  • Trencadís de les xemeneies del Palau Güell.

Les xemeneies del terrat destaquen per les formes insòlites i originals que tenen, tant a les bases, com als troncs i als capellets.

 

La ceràmica i el trencadís.

 

Gaudí va utilitzar peces de rebuig per revestir les xemeneies del Palau Güell, sobretot fragments de rajoles de ceràmica trencades (moltes procedents de la fàbrica Pujol i Bausis d’Esplugues) i trossos de plats de pisa blanca (majoritàriament procedents de la fàbrica Pickman de la Cartuja de Sevilla).

Les xemeneies del Palau Güell constitueixen un precedent dels trencadissos del Parc Güell.

 

El trencadís és una decoració arquitectònica feta amb trossos irregulars de ceràmica trencada, marbre o vidre, generalment de disseny abstracte, i pròpia del modernisme. En trossejar les rajoles i fer una nova composició amb la barreja de fragments de diferents peces, Gaudí va aconseguir uns efectes visuals i cromàtics únics.

 

 

La restauració de les xemeneies

 

Les xemeneies del Palau Güell es van restaurar el 1992. Per completar o reproduir parcialment les de maó es van seguir els models originals, però en el cas de les xemeneies revestides amb trencadís això només es va poder fer en les que conservaven la major part del revestiment. En les altres es va aplicar un criteri de reinterpretació contemporània dirigida pels arquitectes restauradors de l’edifici i per diversos artistes plàstics catalans.